Diferenţele regionale din Columbia sunt atât de vădite încât locuitorii diferitelor departamente par a trăi în ţări diferite. Preferinţele muzicale sunt distincte, portul la fel, de mâncare nu mai zic, iar accentele uneori atât de deosebite încât te miri cum de se înţeleg între ei.
Câteva regiuni, câteva diferenţe:
Los Costeños – locuitorii oraşelor de coastă (Cartagena, Baranquilla, Santa Marta etc), cu pielea ceva mai închisă la culoare, neagră, strămoşii sclavilor aduşi de spanioli acum câteva secole, ori un metiş între aceştia, spanioli şi indigeni. Vorbesc repede, tonul este unul muzical, iar cuvintele arareori pronunţate până la capăt. Se dau în vânt după mâncarea de mare (renumite fiind arroz con camarones – orez cu creveţi – şi seviche de pescado), dar şi după patacones (platanos – un soi de banane verzi şi lungi, pe la le prăjesc, le sfărmă şi le prăjesc din nou). Se îmbracă în haine lejere, de cele mai multe ori deschise la culoare şi cu motive florale. Ascultă un tip de muzică numită vallenato, ale cărei motive sunt de cele mai multe zile experienţele zilnice.
Los Paisas – locuitorii oraşului Medellin şi ai regiunii înconjurătoare (Antioquia, Tolima, Caldas, Risaralda), cu pielea maroniu deschis, în mare parte strămoşi ai indigenilor. Vorbesc repede şi cu o voce joasă şi folosesc o grămadă de expresii, de parcă ar vorbi în argou. De asemenea, folosesc vos în loc de tu, de unde şi impresia că sunt extrem de politicoşi. Locuitorii din toate regiunile Columbie sunt deosebit de prietenoşi şi binevoitorii, dar paisas îi întrec de departe. Este imposibil să mergi prin Medellin şi să nu intre cineva în vorbă cu tine, să mai schimbe o impresie, două. Se întind la vorbă şi deapănă amintiri. Fetele din această regiune sunt renumite (chiar şi în Columbia) pentru frumuseţea şi sinceritatea lor. Ascultă un tip de muzică numită pasillo şi se îmbracă în blugi şi tricou. Cea mai renumită mâncare din regiune este bandeja paisa (chicharon – un fel de kaiser prăjit, avocado, lentejas – linte, arroz – orez, şi am uitat ce. Am să comand azi şi am să vă spun mâine).
va urma
4 responses to “Columbia magică (4) Diferenţe regionale”
manuel
23 octombrie 2012 la 23:40
„seviche” es ceviche, y es de camarones
ApreciazăApreciază
Alexandru Ioan
24 octombrie 2012 la 3:12
Gracias, man!
ApreciazăApreciază
worldview13
4 decembrie 2012 la 5:50
Bună,
Nu știu prin ce asociație am ajuns să fim în legătură. Este una din secretele vremurilor. Intâmplător am citit cîteva rînduri ale tale. Mi-au plăcut. Apoi am văzut că ai început să scrii, sau mai precis să descrii diferitele zone din Columbia. N-am umblat pe acolo, dar era cît pe ce, prin anii 1980. Spune-mi, ai umblat prin zona Subachoque? Trebuie să fie la vreo 30 de km. de Bogota, un orășel la înălțime (la propriu). De curiozitate pură, ai putea să-mi spui ceva despre zonă?
ApreciazăApreciază
Alexandru Ioan
8 decembrie 2012 la 8:24
Drept să spun nu ştiu mare lucru de localitatea respectivă, doar că se află foarte aproape de Bogota şi încă şi mai aproape de Zipaquira, un orăşel interesant în care, într-o fostă mină, se află Catedrala de Sare, vizitată anual de zeci de mii de persoane. Prin anii 80 nu cred totuşi că Bogota era un oraş prea sigur.
ApreciazăApreciază