Multe agenţii străine, şi-n special cele nord-americane, te bombordează cu tot felul de avertismente cu privire la Columbia: o să fii tâlhărit, răpit, sechestrat, vândut, drogat, de ce nu şi violat. Şi, cu toate că unele dintre aceste v-ar putea face cu ochiul, trebuie totuşi să vă mărturisesc că sunt departe de realitate. Bine, dacă vrei neapărat şi nu te laşi sub nicio formă înduplecat, cred că ai putea găsi câţiva revoluţionari FARC care să te care mai ceva ca pe povestaşul lui Llosa dorinţa prin pădurile tropicale. Dar va trebui să umbli ceva pentru a da de ei, căci Columbia e mare (cât Germania şi Franţa la un loc), şi să-ţi faci dinainte vaccinurile împotriva febrei tifoide şi a celei denge (e musai). E drept, Columbia se află-n război civil de nu mai puţin de 46 de ani, un război care produce mai multe victime decât cel dintre Sudanul de Nord şi cel de Sud, ori decât cel din Irak şi aproape la fel de multe ca cel din Afganistan, dar nu-i un motiv de îngrijoarare. Războiul se poartă în zone atât de îndepărtare încât or să te mănânce rinocerbii mlaştinilor şi hipopotaurii din junglă înainte de-a auzi măcar o împuşcătură. Şi, în pofida părerii largi răspândide, turiştii şi străini nu-s vizaţi de acest război.
În oraşe şi-n zonele populate, n-ai de ce să te temi. Cel puţin nu ziua, căci noaptea situaţia este ceva mai complicată. Iar aici e noapte de pe la 6 seara.Dar dacă-ţi iei câteva măsuri de siguranţă (nu hoinări beat pe stradă, nu umbla de unul singur pe străzi întunecare şi necirculate, nu arăta ca o pisică speriată, nu purta haine de fiţe) n-o să ţi se întâmple nimic. Mie, în patru luni de ieşit la ora nouă şi ceva noaptea de la muncă şi de mers singur pe-o stradă necirculată, nu mi s-a întâmplat nimic. Însă colegul de cameră a fost jefuit chiar în faţa casei pe la 8 noaptea, iar vânzătorul de pe colţ tâlhărit pe la 6 seara. Se mai întâmplă. Bine e să ai vreo 20.000 de pesos la îndemână (ceva mai puţin de 10 euro), ca să nu rişti să ajungi acasă-n fundul gol.
E o expresie pe aici care zice cam aşa ‘no le das papaya’, adică să nu le dai papaya hoţilor – a nu le oferi oportunitatea să te jefuiască. Nu te da smardoi, nu fi cocalar! Aşa că vă averizez, români: nu veniţi în Columbia. Nu aveţi ce să găsiţi aici. Doar femei frumoase, plaje superbe, mâncare delicioasă ţi ieftină, fructe gustoase, preţuri mici, oameni prietenoşi, bun simţ, emeralde, petreceri ş.a.m.d.
După părerea mea, Columbia e mai sigură decât România. Singurul risc este de-a nu mai vrea să pleci de aici. Asta, da, mi s-a întâmplat.
7 responses to “Colombia – Stay out”
Diana şi Dan
11 noiembrie 2012 la 12:07
Nu doar americanii… Uite-i şi pe ai noştri ca brazii ! 😀 Ministerul Afacerilor Externe dixit :
http://www.mae.ro/travel-alerts/2900
ApreciazăApreciază
George Sauciuc
11 noiembrie 2012 la 15:17
Da, am văzut ce spun ăştia după primele articole ale domnului Despina :)) De tot râsul pentru că personal cred martorul ocular 😀
ApreciazăApreciază
Alexandru Ioan
11 noiembrie 2012 la 15:41
Raportat la numărul de persoane aflate pe teritoriul ţării (Columbia are o populaţie stabilă de aproape trei ori mai mare decât populaţia României), cred că-s mai mulţi răpiţi şi sechestraţi anual pe teritoriul minunatei noastre patrii.
ApreciazăApreciază
bogdan
12 noiembrie 2012 la 1:23
…și uite așa, senor Alex îmi făcurăți un chef de plimbare. dar tot cu jurnalul acesta îl și ostoiesc.
ApreciazăApreciază
Alexandru Ioan
12 noiembrie 2012 la 9:44
cheful de plimbare nu cred că se ostoieşte decât călătorind 🙂
ApreciazăApreciază
LItere Stacojii
18 noiembrie 2012 la 12:33
Ce frumos :)))
ApreciazăApreciază
jhasman C.
3 martie 2013 la 6:39
hey man gran trabajo sigue escribiendo asi… es bueno leer buenas perspectivas de colombia….. felicitaciones… no olvide ” no de papaya” je je
ApreciazăApreciază